Hedge trading

Hedging med differenser i terminer: En smart strategi för handel

Read Time:3 Minute, 17 Second

Som investerare är det alltid viktigt att ha en bra handelsstrategi för att minimera riskerna och öka vinsterna. En smart strategi är att handla en differens i terminen i efterhandeln och var CFD-mäklaren IG Markets ställer sina priser i terminen under samma tidpunkt. I den här artikeln kommer vi att gå igenom denna strategi och hur du kan använda den för att göra vinst på marknaden.

Vad är efterhandeln i terminen?

Först och främst är det viktigt att förstå vad efterhandeln i terminen innebär. Efterhandeln är en handel som sker efter börsens ordinarie öppettider. I terminen är efterhandeln öppen 17:28-17:45 där likviditeten är varierande men också volatiliten. Detta gör att det kan uppstå rörelser som går att nyttja och hedga innehavet direkt mot IG-markets.

Vad är differenser i terminer?

IG Markets ställer två kontrakt på OMX, Sverige30 Cash och Sverige30. Det som är intressant i strategin är att titta på priserna i Sverige30, det är priser direkt mot den riktiga terminen. Men efter kl 17:25 ställer IG egna priser och det är just den differensen mellan deras Sverige30 och OMX-terminen som vi ska handla.

Hur fungerar strategin?

För att illustrera strategin kan vi använda screenshots. Här ser vi vilket kontrakt det är vi ska handla, kontraktet byts vid varje lösen så det gäller att hålla sig uppdaterad med aktuell termin och kontrakt på IG.

Såhär såg det ut runt 17.30-tiden en dag denna vecka. Här ser vi att det är ca 1 punkt i skillnad mot terminen och IGs terminspris. Vi kan köpa till 33,25 på IG och sälja 34,25 i terminen. Jag brukar vilja ha helst 1,5 punkt i spread innan jag tar position.

Vad ska man tänka på när man tar positionerna?

När man tar positioner är det viktigt att tänka på några saker. Först och främst, handla cash kontraktet då det har 0,25 pkt mindre spread (men du betalar ränta på positionen, motsvarande 0,1pkt i nuvarande räntemiljö). Men jämför alltid terminspriserna och inte IGs cashpris mot OMX-terminen. Gör det inte över helgen då du betalar ränta flera dagar, ta då istället terminskontraktet på IG.

Det är också viktigt att tänka på ditt courtage hos din mäklare, hos IG betalar du inget courtage men tänk på att ha tillräckligt med pengar på kontot för att matcha säkerhetskravet och eventuella svängningar i innehavet.

Vilka andra faktorer bör man ta hänsyn till?

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är att inte handla terminen i ISK. Det kan bli fantastiskt om man får ”vinsten” på ISK men betydligt sämre om man får förlusten där. Därför vill man ha en neutral skatteposition.

Tänk också på att det är svårt att bli matchad en större storlek på IG under dessa handelsstider. Priset hos IG påverkas inte bara av rörelser i DAX/SP/EUROSTOXX utan även hur kunderna handlar, vilket gör att priset på kontraktet kan variera mycket med tanke på att det är relativt stor aktivitet på IGs kontrakt. Jag brukar jobba med 5 kontrakt i taget.

Slutligen, om du inte har ett konto hos IG, kan du höra av dig till mig så hjälper jag dig att komma igång i plattformen. Dessutom får du ProRealTime gratis av IG förutsatt att du gör 4 trades per månad. För att handla terminer och optioner behöver du skicka in avtal för att kunna få tillgång till dessa, så se till att fixa det också. Det finns hos både Avanza och Nordnet.

Sammanfattning

Att handla en differens i terminen är en smart strategi som du kan använda för att öka dina vinster på marknaden. Genom att utnyttja efterhandeln och differenser i terminpriserna kan du göra vinst på marknaden. Se till att ta hänsyn till faktorer som courtage, skatteposition och matchning av storlek när du handlar. Om du behöver hjälp att komma igång kan du höra av dig till mig eller IG-markets kundtjänst för mer information.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Börsfågeln Next post Uppföljning på spaning med Börsfågeln