En daytraders lön

Hej allihopa! Jag tänkte jag skulle titta lite närmare på vad man “bör” tjäna som daytrader om gentemot vad man har för förmåner av att vara anställd. Med konkreta räkneexempel tänkte jag se över hur det kan se ut om man till exempel tittar på alternativet till att säga upp sig och handla heltid. Det finns även många andra fördelar och nackdelar med att vara daytrader vilket jag diskuterar lite senare.

I räkneexemplet kommer jag utgå ifrån en person som har en bruttolön på 30.000 kr i månaden och med dagens fördelaktiga miljö med både ISK och KF räknar jag på 1% skatt för en daytrader. Handlar man mycket utländskt, CFDs etc. där man får betala vanlig 30% kapitalskatt men jag undviker det i exemplet. Dagens ränteläge bidrar också till att skatten på ISK och KF är låg, vilket man också bör ha i åtanke när man tänker på ett längre perspektiv. Beräkningen tar också med missade avsättningar till både PPM och tjänstepension.

En bruttolön på 30.000 kr ger en anställd en månatlig utbetalning på ca 22.500 kr efter skatt. Som ni vet varierar det beroende vart man bor, om man är medlem i kyrkan m.m. Varje månad betalar även en arbetsgivare in 18,5% av individens lön till pensionssystemet varav 2,5% går till PPM där man kan välja fonder själv. Vilket betyder att man i detta fall missar 5.550 kr i månaden som går till den allmänna pensionen. Dessutom betalar vanligtvis arbetsgivare även in en tjänstepension som motsvarar 4,5% av bruttolönen, i vårt fall 1.350 kr per månad.

Sammanfattningsvis vid en bruttolön på 30.000 i månaden missar man pensionskapital motsvarande 6.900 kr. Det kapitalet som ni vet beskattas som tjänst sedan när det tas ut. Sätter man själv av det i en ISK har man självklart en stor fördel när det kommer till uttaget. Dessutom har man en större möjlighet till att hantera sparkapitalet och är man relativt duktig att tajma marknaden på längre sikt kan det även vara fördelaktigt. En nackdel kan vara att kapitalet just är lättillgängligt vilket betyder att man bör ha bra disciplin att varje månad sätta undan dessa pengar och sedan även inte göra uttag tills dess pengarna verkligen behövs.

En annan aspekt är att man som anställd, oavsett form, har man enligt semesterlagen rätt till 25 dagar ledighet. Själva upplägget kring semester är som ni vet väldigt anpassningsbart men i vanliga fall beräknas ett semestertillägg på 0,8% av bruttolönen gånger antalet semesterdagar. I vårt fall ger ett tillägg på (25*0,8%*30000), totalt 6000kr, motsvarande 500kr i månaden. Summan av den vanliga lönen och semestertillägget blir lönen vid semester. Betald semester är ingenting som en daytrader har vilket att man ska ha i åtanke.

Totalt kan vi summera nettolön 22.500 kr, pensionskapital 6.900 kr samt semestertillägg 500 kr vilket får oss knappt tillbaka på bruttolönen, totalt 29.900 kr. Dessutom om man vill ha möjlighet till en månad semester bör man alltså tjäna in tolv månaders lön på elva.

Eftersom vi nu konstaterat faktorer i form av absoluta tal kan vi diskutera de lite mer intressanta och subtila fördelarna och nackdelarna med ett jobb som daytrader. Först och främst innebär en anställning en stor trygghet vilket gör att man måste sätta någon typ av riskpremie på den risk man tar. Huruvida stor den bör vara är svårt att säga men jag tycker rent generellt att man efter en längre tid ska avkasta mer än “omvandlingen” till en månadslön.

Det i sin tur behöver inte betyda att man bör vara lönsam från dag 1 som daytrader. Vår “lön” tenderar dessutom att variera i och med hur marknaden beter sig och hur man presterar vilket man också ska ha i åtanke och vara beredd på. Tar man beslutet att säga upp sig och handla på heltid bör man ha en långsiktig plan och det är även de långsiktiga möjligheterna som attraherar. Jag säger inte emot löneutveckling, ansvarstagande och andra former av personlig utveckling man kan få på ett företag men möjligheterna till ett större lönekuvert är unik som daytrader.

En sak jag gillar med att vara daytrader är i princip ingen förutom jag själv står i vägen för min personliga utveckling, både i form av erfarenheter men även lönemässigt. Dock har min lönsamhet under det senaste halvåret blivit sämre men jag anser att jag tagit mindre risk och det är någonting jag måste acceptera. Jag tar färre beslut och trades, vilket märks på mina resultat. Det är också en variation man får ta hänsyn till. Däremot har jag lärt mig mycket kring de situationer jag satt mig i förut vilket gjort mig mer riskavert, om det har med att marknaden gått rätt upp låter jag säga osagt, dock så har min intjäning blivit stabilare (ej större).

En annan aspekt som diskuterats på Twitter är möjligheterna att ta lån. Idag har båda två av de stora nätmäklarna möjlighet att låna ut till en fördelaktig ränta om man vill äga sin bostad. Har man dessutom en bra kontakt med sin huvudbank bör det inte vara något problem att få lån, om det är svårt får man ta hjälp av någon i familjen eller något. Tycker själv att det inte är en speciellt stor nackdel. En stor nackdel som istället är värt att nämna är mer försäkringsmässigt kring ifall man blir sjuk eller skadad och inte har möjlighet att arbeta.

Men det som kanske lockar mest är väl vardagen. Man får arbeta med någonting som verkligen är roligt, händelser och rörelser på aktiemarknaden varierar. Det gäller att ständigt anpassa sig efter marknaden vilket gör jobbet varierande trots att det kan verka monotont. Efter ett längre tag som trader när man fått ordning på sin strategi, ser att man tjänar pengar oavsett marknadsklimat, känner en trygghet i att man är lönsam har man möjligheten även att ta vara på den möjligheten att vara sin egen chef och vara lite ledig när marknaden tillåter. Det har jag testat de senaste veckorna!

Missa inte heller att anmäla dig till Traders Club, vi börjat få en grym community på plats med bra samarbeten och individer som ger dig bättre förutsättningar för att lyckas med din trading!

Vi hörs,
Ekka

6 kommentarer

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.