Buntade notor och belåning

Blogginlägget kommer att fokusera förklara buntade avräkningsnotor, något som kanske inte är självklart för alla. Jag kommer också att ta upp ett tips som kan vara aktuella i dessa IPO-tider.

Buntning innebär att du får flera avslut i på samma avräkningsnota, vilket kan vara bra om  är lite mer aktiv i sin handel hos exempelvis Nordnet. Gör man avslut i samma bolag, samma riktning och samma dag kommer dessa på samma avräkningsnota vilket kan vara bra för att minska kostnaderna. Ett kort exempel(samma handelsdag):

Köp aktie 1 för 100 SEK.
Sälj aktie 1 för 50 SEK.
Köp aktie 1 för 300 SEK.
Köp aktie 1 för 300 SEK.
Sälj aktie 1 och stänger positionen.

Utfallet blir att alla köp (3 st) kommer på samma avräkningsnota och alla sälj (2 st) kommer på samma avräkningsnota. Köp och sälj kommer alltid på olika avräkningsnotor. Här kommer en länk till Nordnet Active Trader-erbjudandet där kan du få hjälpa att titta på möjligheten med buntade avräkningsnotor

Här kan du se en bild från en nota efter min handel i Fing, detta då min köpnota.


I dagens IPO-tider kan belåning vara ett alternativ till att flytta kapital mellan depåer när du ansöker om tilldelning. Använder man en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto utgår skatteeffekter för alla insättningar. Gemensamt för båda kontotyperna är att kreditkontot kopplas utanför skalet, vilket innebär att man kan ansöka om IPO:er utan att ha saldo på kontot. Får man inte den tilldelning man har ansökt om utgår alltså ingen skatteeffekt.

Skulle man istället använda en vanlig aktie och fonddepå kopplas kreditkonto ihop med saldot och det utgår inte någon skatteeffekt för insättningar.

Det kostar inte något att ansöka om ett kreditkonto hos Nordnet – du betalar bara när du använder krediten. Vill man inte använda belåningen i handeln kan man heller efter tilldelning flytta in pengar till kreditkontot så betalar man inte någon ränta. Har man en väl diversifierad portfölj samtidigt som man inte lånar allt för mycket kan man få en ränta ned mot 0,99% med Nordnet så kallade Knockoutrabatt.

Länk till värdpappersbelåning: https://www.nordnet.se/tjanster/placeringar/vardepappersbelaning.html

Se till att avsluta året bra nu så hörs vi lite senare när 2017 ska sammanfattas!


Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.